2. 11. 2022

Jesenske počitnice

Robotek Iks se je razveselil jesenskih počitnic. Vrnil se je na svoj planet, kjer je obiskal svoje najdražje. Na svojem planetu se bo igral s svojimi prijatelji. Tu in tam bo pokukal v svoja gradiva (Iksova gradiva za vajo in ponavljanje), da bo osvežil svoje že pridobljeno znanje. Če želite izvedeti več, pokukajte v gradiva tudi VI -  IKSOVA UČILNICA

Oglejte si video predstavitev DODATNA GRADIVA NAŠA ULICA

Več o gradivih Naša ulica si lahko preberete na spletni strani eVedez.si

Informacije in naročila: info.narocila@dzs.si, 01 30 69 825

26. 10. 2022

Dan reformacije

Spoštovani,

na dan reformacije, 31. oktobra, Slovenci slavimo začetke slovenskega knjižnega jezika in književnosti. Reformacija je čas prve knjige in prvega pravega razcveta slovenske literature. Dobili smo tudi prvo slovnico in prvi slovar ter kot dvanajsti narod na svetu svoj prevod Biblije.

Čeprav je bil slovenski jezik zapisan že v srednjem veku, se je začel oblikovati kot knjižni jezik prav v obdobju protestantizma. Primož Trubar je v prvi slovenski knjigi izbral preprost jezik s splošno znanimi besedami, s katerim je nagovoril vse Slovence.

In še ...

Slovenščina v presežnikih
Si predstavljate, da je bila slovenščina daljnega leta 1583 dvanajsti jezik na svetu, v katerega je bila v celoti prevedena Biblija? Biblijo je prvi začel prevajati Primož Trubar in leta 1557 izdal prevod Nove zaveze, ki je poleg Lutrovega prevoda v nemški jezik predstavljal osnovo za poznejši prevod Biblije v slovenščino, katerega avtor je Jurij Dalmatin. Jezik tega prevoda je bil temelj slovenskega pisnega in knjižnega izročila še dvesto let po njegovem izidu.

 

Slovenščina ima več kot 50 različic 
Veste, da poznamo več kot 50 različic slovenščine? V mislih imamo narečja, ki jih glede na njihove skupne značilnosti združujemo v sedem narečnih skupin. Na oblikovanje toliko različnih narečij so v preteklosti vplivali različni dejavniki, predvsem zemljepisne razmere, cerkvena in upravna razdelitev ozemlja ter bližina in stiki z drugimi jeziki, predvsem s sosednjimi. Rabo narečij je treba spodbujati in spoštovati enako kot knjižni jezik.

To so le nekatere zanimivosti, še mnogo več pa jih najdete v naših gradivih za slovenščino: delovnih zvezkih, berilih in priročnikih.