19. 2. 2019

Vražiček/vragec

Mnogi so pripravljeni za privlačno pustno masko odšteti celo premoženje, vendar se lahko domiselno in ceneje ter tudi bolj na hitro našemimo doma.

Potrebujemo:

- obroč za lase,

- širok rdeč trak,

- malo vate,

- rdečo ovojnico ali papir,

- lepilo in škarje,

- šivanko in rdeč sukanec ter nekaj bucik.

Potek izdelave: prepognemo polikan trak in odrežemo dva trikotnika v obliki rožičkov. Zašijemo ju s strojem ali ročno, obrnemo in napolnimo z vato ter pritrdimo z lepilom na obroč  za lase. Odrežemo trak in z njim ovijemo obroč. Pomagamo si z lepilom in s ščipalkami, dokončno oblikujemo z iglo in sukancem. Pustimo, da se posuši. Na ovojnico (lahko tudi staro) ali kos tršega rdečega papirja narišemo hudičkov repek, ga izrežemo in z buciko pripnemo na moški plašč, da gleda izza razporka. In že smo nared …

Vsebina je povzeta iz knjige Po praznikih diši, avtorica Slavka Ilich, fotografije Andrej Blatnik in Slavka Ilich (založba DZS, Ljubljana 2007)

8. 1. 2019

Izdelava pajkca

Učitelji in starši lahko s svojimi otroki ustvarite majhne pajkce iz papirja ali blaga. Pajkca lahko otroci nalepijo na steno ali na steklo. Lahko ga podarijo in z njim razveselijo učiteljico, mamo, očeta, babico ali dedka, lahko pa ga za hec skrijejo kakšnemu sošolcu ali sošolki v torbo.


Na sliki vidite orodje in gradivo za izdelavo pajkca iz blaga. Potrebujete:
1. škarje, sukanec, naprstnik in šivanko
2. blago (dve barvi); priporočamo filc.

Za izdelavo pajkca iz papirja potrebujete:
1. škarje in lepilo
2. papir (dve barvi); priporočamo trši risalni papir.


In kaj smo dosegli s to nalogo?
Otroci si najprej zamislijo postopek izdelave pajkca in ga tudi zapišejo. Pajkca izdelajo po svojih zapiskih.

Naši učni cilji so, da učenec zna uporabljati različna gradiva ter spozna obdelovalni postopek, zna slediti postopku izdelave preprostega izdelka, se ustrezno pripravi za delo in ve, da mora pri delu poskrbeti za red ter paziti na varnost. Po končanem delu pospravi delovno površino.

Zdaj pa veselo na delo! Robotek Iks bo zelo vesel, če mu boste poslali kakšno fotografijo izdelka ali kar cel izdelek. Z veseljem ga bo objavil v svoji rubriki.

Več podobnih predlogov za ustvarjanje najdete v učbeniku za spoznavanje okolja Naša ulica, 2. razred (DZS, d.d., 2018).