8. 4. 2019

Veter in izdelava vetrnice

Veter je vremenski pojav in je gibanje zraka v naravi. Veter lahko piha iz različnih smeri. Poznamo lahen vetrič, močan veter ali celo orjanski veter. Veter je koristen za razmnoževanje rastlin, kar raznaša cvetni prah in z njim oprašuje rastline. Ob tem raznaša tudi semena. Ljudje izkoriščamo veter za pogon vetrnih elektrarn. Močan veter lahko odkriva strehe in podira drevje. 

Vremenoslovci s posebnimi napravami merijo jakost in smer vetra. Imenujejo se vetrnice.

Sami lahko izdelamo vetrnico in ugotovimo kako močno piha veter in v katero smer.

Zdaj pa veselo na delo! Želimo ti veliko uspeha pri izdelavi in nekaj vetra, da preizkusiš svojo vetrnico.

 

Robotek Iks bo zelo vesel, če mu boste poslali kakšno fotografijo izdelka ali kar cel izdelek. Z veseljem ga bo objavil v svoji rubriki.

Vsebina je iz učbenika za spoznavanje okolja Naša ulica, 2. razred (DZS, d.d., 2018)

19. 2. 2019

Vražiček/vragec

Mnogi so pripravljeni za privlačno pustno masko odšteti celo premoženje, vendar se lahko domiselno in ceneje ter tudi bolj na hitro našemimo doma.

Potrebujemo:

- obroč za lase,

- širok rdeč trak,

- malo vate,

- rdečo ovojnico ali papir,

- lepilo in škarje,

- šivanko in rdeč sukanec ter nekaj bucik.

Potek izdelave: prepognemo polikan trak in odrežemo dva trikotnika v obliki rožičkov. Zašijemo ju s strojem ali ročno, obrnemo in napolnimo z vato ter pritrdimo z lepilom na obroč  za lase. Odrežemo trak in z njim ovijemo obroč. Pomagamo si z lepilom in s ščipalkami, dokončno oblikujemo z iglo in sukancem. Pustimo, da se posuši. Na ovojnico (lahko tudi staro) ali kos tršega rdečega papirja narišemo hudičkov repek, ga izrežemo in z buciko pripnemo na moški plašč, da gleda izza razporka. In že smo nared …

Vsebina je povzeta iz knjige Po praznikih diši, avtorica Slavka Ilich, fotografije Andrej Blatnik in Slavka Ilich (založba DZS, Ljubljana 2007)