21. 10. 2019

Za ljubitelje čokolade

Kmalu bodo jesenske počitnice in lahko si bomo privoščili malce zabave s sadjem in čokolado. Sledi navodilu in s pomočjo odrasle osebe pripravi čokoladne srčke.

Za izdelavo potrebuješ: ploščico čokolade, modelčke in lonec. 

* Čokolado nalomi na koščke in jo daj v lonec. * Nekoga od odraslih prosi, da na zmernem ognju zmehča čokolado.

  

* Zmehčano čokolado previdno nalij v modelčke.* Ko se čokolada v modelčkih strdi, stresi srčke iz modelčkov.

  

 

V stopljeno čokolado lahko namočite tudi kivi in banane. 

  

Našemu Iksu se že cedijo sline. Pošljite mu kakšno fotografijo svojih izdelkov in jih bo objavil v svoji rubriki.

Pa dober tek! Vaš robotek Iks

(Recept z navodili je iz delovnega zvezka za slovenščino Naša ulica za 2. razred, DZS, Ljubljana 2017)

23. 9. 2019

Razgibajmo vsakdan

Dragi starši in učitelji,

verjetno se sprašujete, kako v natrpano družinsko življenje vplesti še skrb za družinsko gibanje.

Kolesarjenje ali sprehod do bližnjega hriba ob koncu tedna, ko čas teče bolj umirjeno in počasneje, pomeni prijetno sprostitev. Kaj pa ob delavnikih, ko nas zaposlijo številni opravki in obveznosti? Tedaj za gibanje običajno zmanjka časa.

Izvrstna motivacija za družinsko razgibavanje so otroci. Postavite jih v vlogo vaditeljev! Naj si sami izmislijo program skupne vadbe, izberejo ogrevalne vaje, določijo število krogov, ki jih boste odtekli skupaj, in poskrbijo za raztezanje. Vsak teden naj priložnost dobi drug otrok.

Po urah in urah sedenja je čas, da preklopimo na gibanje in na svež zrak. Starši in učitelji smo zgled, zato bodite pozorni, da ne iščete tisoč izgovorov, da se izognete telovadbi. Kot vaditeljica vedno izpostavljam, da smo tisti, ki se znamo organizirati in poiskati minute za gibanje, nagrajeni z odličnim počutjem po vadbi.

Podajam primer vaj s katerimi vas bodo otroci spravili v akcijo:

1.       POČEP  - 10 ponovitev

Stopimo širše od bokov s stopali obrnjenimi rahlo navzven. Težo prenesemo na pete in se spustimo v počep. Za dodatno obremenitev si v roke naložimo kup knjig, ki jih s stegnjenimi rokami spustimo med kolena. Pazimo na raven hrbet.

2.       SKLECE  - 10 ponovitev

Za izhodišče se postavimo v ravno desko, z dlanmi pod rameni. Komolce obrnemo rahlo  navzven in se v ravni deski spustimo k tlom.

3.       IZPADNI KORAK  - 5 ponovitev

Z levo nogo stopimo daleč naprej in se spustimo v izpadni korak. Boke potisnemo k tlom. Zadnja noga je lahko v raztegu in ne pokrčena. Pazimo, da je koleno prve noge nad stopalom ter da stojimo na celem stopalu. Ponovimo 5 krat, nato zamenjamo nogo in naredimo 5 ponovitev še z desno nogo.

 

       

Pa veselo in zabavno gibanje vam želim!

Vanja Kovačič, vaditeljica skupinskih vadb